Rimes per viure

Finanziato il 16 / 01 / 2016
Co-finanziato
Ottenuto
€ 545
Minimo
€ 350
Ottimo
€ 420
23 Co-finanziatori
Collaborando € 10
El teu nom en els crèdits del videoclip
Si ens ajudes amb la financiació d'aquest projecte posarem el teu nom al final del videoclip, en reconeixement de la vostra solidaritat i ajuda! Moltes gràcies!
> 06 Co-finanziatori
Collaborando € 20
Making off del taller
Pels mecenes que vulguin aportar més diners en aquest taller, enviarem el video del making off on apareixerà tot el procés que s'ha seguit durant la realització dels tallers.
> 07 Co-finanziatori
Collaborando € 40
DVD físic amb el tema de rap i el videoclip enregistrats
Els mecenes que vulguin aportar més diners se'ls hi farà entrega (quan les condicions dels talleristes ho faci possible) d'un DVD amb els continguts realitzats durant el taller enregistrats. En aquest DVD hi haurà el videoclip final, el tema de rap i el making off del taller.
> 03 Co-finanziatori

Su questo progetto

Taller de creació col.lectiva de rap amb adolescents de Managua
Materiale Minimo Ottimo
Lloguer d'equip de so per a l'enregistrament de les veus
L'escola de música no disposa d'equip de so, ni micròfons, ni ordinador per tal d'enregistrar les veus dels i les adolescents. És, per tant, fonamental pel projecte llogar tot aquest equip.
€ 150
Lloguer d'equip audiovisual per a l'enregistrament del videoclip final
El procés creatiu d'aquest taller finalitza amb l'enregistrament d'un videoclip, quan el tema de rap ja ha estat escrit i enregistrat musicalment. Per tal de realitzar aquest videoclip ens serà imprescindible llogar cert material audiovisual: trípode, il.luminació, targetes de memòria i càmera digital. Aquest material el llogarem durant un període de temps limitat: una setmana.
€ 200
Compra de material fungible per l'escola de música
Durant la realització del taller de rap utilitzarem molt material fungible que ja disposa el projece de Música para vivir. Tot i així, si el crowdfunding funciona, ens agradaria poder retornar tot aquest material fungible per tal que l'any posterior puguin iniciar amb tot el material possible. Fulls, cartolines, rotuladors permanents, paper d'embalar, fotocòpies, papers en blanc, cinta adhesiva, pintures de cara, etc.
€ 70
Totale € 350 € 420
Imprescindibile
Aggiuntivo

Informazione generale

QUÈ ES FARÀ?

La idea central del projecte Rimes per Viure és que mitjançant el rap, l’expressió verbal rimada i musicada, els alumnes adolescents del barri coneguin un recurs que els permeti parlar de les seves inquietuds, temors i realitats. L’adolescència és una etapa del creixement marcada pel canvi, per la recerca, per la pèrdua. Donar als i les joves eines per a que puguin transformar les angoixes, els descontent, les alegries o desitjos en música. La realització del taller amb aquestes noies i noies presenta nombrosos aspectes d'interès, tant per l’aprenentatge de tècniques musicals i d’enregistrament noves, com per al creixement personal i col•lectiu que això pot suposar per aquestes noies i noies.

El que es persegueix és realitzar un procés creatiu amb els adolescents de René Cisnero (petita barriada de Managua, Nicaragua) amb totes les fases que això comporta: introducció i sensibilització, exploració i experimentació, gravació i tancament.

Descrizione del progetto. Caratteristiche, punti di forza e peculiarità.

La primera fase de treball es centrarà en introduir als i les adolescents en el rap, els seus orígens i què el caracteritza. De la mateixa manera, en les primeres sessions es farà un treball d’introspecció, d’anàlisi personal i del seu entorn per a detectar de què volen parlar, què volen dir al món. Per tant, es tracta també de desmuntar els estereotips que s'han generat entorn aquest estil de música, mostrant que es poden fer lletres que no impliquin sexisme, violència o exaltació de la riquesa material.

La segona etapa, consistirà en explorar formes de dir-ho, jugar amb la paraula i el so per tal de descobrir les infinites possibilitats que hi ha alhora de crear alguna cosa i gaudir del procés d’experimentació que implica.

Finalment, un cop es consideri que el treball està finalitzat es procedirà a l’enregistrament tant de so com d’imatge, tot mostrant-los diferents tècniques i recursos existent per a fer-ho. Arribats al punt de tenir les gravacions acabades es pensarà una forma de tancar el taller, per una banda a nivell del grup de participants: fent un repàs d’allò après i revisant el procés col•lectiu de creació. Per altra banda, sempre que el participants vulguin, s’ha pensat de fer una mostra del material creat per tal de compartir amb el barri allò après, d’aquesta manera implicar a petits o grans que no han pogut participar del taller, i qui sap, si despertar inquietuds. A més de ser una demostració de que les coses es poden realitzar en col•lectiu i amb pocs recursos arribar a fer tot el que et proposes. Tanmateix, ha de quedar clar que en tot moment es posarà per davant el creixement individual i col•lectiu adquirit mitjançant el procés creatiu i no pas el resultat final d’aquest.

Motivazione e a chi si dirige il progetto

ON ES REALITZARÀ?

El barri on es realitza la intervenció és René Cisneros, barri popular situat al centre de la ciutat de Managua. Està conformat per 26 illes de terreny amb una població d'aproximadament 4.000 habitants. René Cisneros es va formar als anys 80 com un assentament urbà que va acollir a persones desplaçades per les inundacions a la vora del llac de Managua i també de l'èxode rural del camp a la ciutat.

El context socioeconòmic general del barri és molt complex. Les famílies tenen molt pocs recursos econòmics i el nivell educatiu de la població és molt baix. Moltes famílies estan desestructurades per causa d’abandonament, separacions o migracions. A cada llar hi viuen moltes persones, arribant a l’extrem de vint. Això limita molt l’espai íntim, espai personal que en un o una jove pot ser molt important preservar. El fet de ser famílies nombroses, els problemes econòmics i de manca de recursos fa que hi hagi molts problemes de convivència i que es visqui molta violència dins de la família, situació que passa de generació en generació.

Cal mencionar que Nicaragua s’ubica en el número 132 d’un total de 187 països pel que fa al nivell mitjà de desenvolupament (segons Nacions Unides, 2014). S'estima que el 45% de la població viu amb menys de 2 dòlars al dia.

PER QUÈ UN TALLER DE RAP AMB JOVES?

La situació social que es viu al barri afecta molt negativament al desenvolupament dels infants i adolescents, que sumen gairebé la meitat de la població. Els nens pateixen de baixa autoestima, manca d'afecte, manca de límits i sobretot, en el seu entorn no reben eines per al seu desenvolupament emocional. Els joves que han crescut en aquest marc de pobresa i violència no tenen expectatives de futur: estan en alt risc d'exclusió social i de caure en les bandes delinqüents (“pandillas”). A més, els joves hauran de cohabitar amb l’alcoholisme i drogoaddicció, problemes comuns al barri i que són un parany fàcil per a fer front a l’avorriment i la manca de propostes constructives per passar el temps.

És per això que el nostre projecte pretén ser una de les opcions alternatives per als nois i noies del barri, un espai on puguin expressar-se, puguin comunicar-se d’una altra manera, puguin explicar-se les seves pors o vergonyes, un espai on la seva autoestima s’enforteixi en veure que són capaços de crear i de fer-ho en col•lectiu. Que malgrat la cruesa d’allò que els envolta encara es poden crear coses belles amb les seves pròpies rimes i veus.

Esperienza previa e team

L'associació Música per viure ja disposa d'una experiència prèvia ben àmplia al barri. Des de l'any 2011 treballa per acomplir l'objectiu de cohesionar i millorar la qualitat de vida al barri a través de la música.

L'equip de talleristes que conformen Rimes per viure son 2 persones: el Màrius i la Sara. Han treballat des de fa anys amb infants i adolescents en l'àmbit del lleure.

A la seva ciutat, Terrassa, van iniciar uns casals d'estiu que unien el lleure amb l'art (LABART), on van copsar que el rap era una molt bona forma de parlar sobre inquietuds i problemàtiques. Cada un d'ells aporta diferents coneixement i experiències.

La Sara ha estudiat Psicologia i Antropologia, i disposa d'una gran quantitat d'eines per a treballar la part més emocional amb els nois i noies. El Màrius ha estudiat Comunicació Audiovisual i aportarà els coneixement més tècnics sobre realització i edició de vídeo i música, ja que també té rapeja sota el pseudònim d'Intentex.

Els tallers de rap amb joves en risc d'exclusió social comencen a tenir un fort impacte a casa nostra, a Barcelona. Iniciatives com la que va portar a terme Pau Llonch amb el projecte "Sabadell Antifeixista" o el projecte que va nèixer al Raval de Barcelona sota el nom "La Llama, Rap Colectivo" són exemples d'aquests.

https://es-es.facebook.com/lallamarap
https://www.youtube.com/watch?v=0XLqQLsNm-c

Impegno sociale