Una sala polivalent per aconseguir una escola de Primària homologada
El Roser és una comunitat d'aprenentatge viva i activa per a infants a partir de 3 anys i de la qual formem part tot el col·lectiu de famílies i professionals. Els nostres inicis es remunten al 2011 i ara, 8 anys després i amb tota aquesta experiència acumulada, volem donar continuïtat al nostre projecte oferint als infants l'etapa de Primària amb la construcció d'una escola homologada de 6 a 12 anys.
Fa tres anys que ens vam establir a una masia a Sant Boi de Llobregat amb la intenció de fer realitat aquest somni. Les condicions són idònies (l'espai, l'entorn, l'accés...) i ja tenim molt avançats tots els tràmits legals per aconseguir el nostre objectiu. Amb l'homologació volem ocupar un lloc en el sistema educatiu actual, oferint a les famílies l'alternativa d'una opció d'escola viva i activa dins del marc legal.

Una de les condicions que hem de complir com a escola és comptar amb una sala polivalent amb unes característiques concretes d'acord amb la normativa vigent. La masia disposa d'un espai (les antigues quadres) on ubicarem la nostra sala, però necessitem fer-hi obres importants que ens suposaran una despesa de quasi 30.000 €, inversió que servirà per comprar materials, llicències d'obres, mà d'obra de professionals de les tasques més complexes, etc. Com a cooperativa assumirem totes aquelles feines que estan al nostre abast: pintar, col·locar portes i finestres, instal·lar lluminàries, col·locar el parquet, treure runa… Hem calculat que amb la nostra mà d’obra aconseguirem un estalvi de gairebé 10.000 €.
Vista actual de les quadres que volem convertir en la sala polivalent:

Aquesta és una simulació de la sala polivalent que volem construir:

El Roser: una comunitat d'aprenentatge viva i activa
El Roser i el panorama educatiu
L’escola viva i activa viu el seu moment de més alta demanda. La cerca de nous models educatius que replantegin les pràctiques pedagògiques existents està en alça. Es tracta de models centrats en les necessitats de l’infant i no tant en els estàndards marcats per la societat.
La realitat d’aquest panorama, però, és que no hi ha prou oferta educativa per cobrir tota aquesta demanda, la qual cosa fa que moltes famílies i professionals de l’educació es mobilitzin i s’organitzin per donar sortida a les seves aspiracions d’una escola més vivencial i respectuosa amb els ritmes d’aprenentatge propis de cada infant.
D’aquesta necessitat va sorgir l’escoleta El Roser, un espai d’acompanyament i aprenentatge per a infants a partir de 3 anys ubicat a Sant Boi de Llobregat i que acull famílies provinents de moltes poblacions del Baix Llobregat i del Barcelonès.
Com a projecte som hereus de múltiples experiències educatives i socials a escala europea, estatal i catalana: L'Institut J. Rousseau de Suïssa, la Institución Libre de Enseñanza, l'Escola Moderna de Ferrer i Guardià, Escola Montessori de Barcelona, l'Escola del Mar, etc. Totes elles han creat el substrat en el pla social necessari perquè avui dia a Catalunya hi hagi nombrosos projectes educatius que treballin en la mateixa línia que plantegem a El Roser.

Acompanyem els processos dels infants
A El Roser situem els infants en l'epicentre del fet educatiu. Els atorguem el protagonisme en els seus processos, evolucions, necessitats, etc., plantejant-nos el paper de la institució i acompanyant els processos que es donen de forma inherent a la vida.
Cuidem de manera prioritària tant els espais i els materials que els oferim, com les relacions i vincles que s'hi donin, amb els següents objectius:
-
Generar ambients relaxats en els quals qualsevol procés vital pugui tenir cabuda, enquadrant aquest fet en el marc d'una autèntica comunitat d'aprenentatge, en la qual el respecte a la diferència i a l'espai personal siguin condicions per a la salut comunitària.
-
Aconseguir que el desenvolupament i l'aprenentatge puguin esdevenir-se de dins a fora com a procés de presa de consciència de les necessitats pròpies i com a actes concrets encaminats a solucionar aquestes necessitats.
-
Facilitar que es doni un aprenentatge orgànic, on cadascú segueix les seves pròpies trajectòries per integrar una comprensió del món i dels seus propis recursos que li permetin relacionar-s’hi. Cuidar un aprenentatge orgànic en infants i joves suposa prestar una atenció especial a les emocions que experimenten, a allò que es viu amb tota la corporeïtat, a la sensibilitat que es desvetlla, a la maduració orgànica i neurològica que es propicia en l'experimentació amb la vida natural, social i cultural.
-
Crear una estructura democràtica i participativa: un espai que ofereixi la participació activa de tota la comunitat escolar (pares, mares, alumnat, professorat i personal no docent) en la presa de decisions i en el disseny o desenvolupament de les activitats del centre.


El Roser com a espai de reflexió, recerca, seguiment i suport pedagògic per a la comunitat educativa
Una altra de les motivacions que ens porta a gestar aquest projecte és la idea de recuperar la tradició innovadora de què som hereus i revitalitzar una sèrie de valors i eines educatives que pensem que seran útils per al desenvolupament sa i ple de l'individu i dels grups socials.
Per això, proposem el nostre espai com a espai de reflexió, recerca, seguiment i suport pedagògic per a la comunitat educativa, entenent aquesta en la seva accepció més extensiva (mestres, professorat, infants, famílies i Administració).
Esperem igualment que la tasca que desenvolupem pugui servir com a punt de suport per al procés d’extensió, que ja està en marxa, d'aquestes formes de fer i d'entendre l'acompanyament a l'aprenentatge en tots els nivells (cognitiu, motriu, emocional i relacional) tot oferint l'espai com a lloc de formació continuada, observació i intercanvi per a la comunitat en general.

La nostra major fortalesa: el col·lectiu de membres de la cooperativa
Actualment la cooperativa està formada per 65 famílies (socis de consum) i 12 acompanyants (socis de treball). La implicació i el compromís del col·lectiu ha fet possible el recorregut fet fins aquí i és la nostra principal fortalesa per afrontar els reptes del futur; el més immediat, el de la creació d’una escola de Primària homologada.
Tot el que s’ha construït fins ara per adequar la masia ha estat gràcies a l’esforç i a les hores de treball dels membres de la cooperativa, moguts per la il·lusió de posar a punt l’espai idoni perquè es doni l’aprenentatge en els nostres infants. Tenim mans per pintar, col·locar finestres, construir envans, instal·lar sanitaris, polir, col·locar parquet…


La sociocràcia ens ajuda a ser àgils i eficients
La cooperativa ha optat per una forma d’autogovern basada en la sociocràcia, combinant l’horitzontalitat de l’assemblearisme en l’àmbit polític (definició de la visió, la missió i els valors del projecte) amb la verticalitat de l’empresa privada en l’àmbit operatiu (definició i compliment dels objectius). Això ens dota d’una gran agilitat i eficiència en la presa de decisions, a la vegada que afavoreix la cohesió del grup. Els pilars de la sociocràcia són la transparència i la confiança.
L’estructura sociocràtica es basa en cercles. N’hi ha de tres tipus:
- Cercles polítics: tenen la capacitat de definir polítiques estratègiques dins del seu àmbit d’actuació.
- Cercles operatius o subcercles: cercles al servei d’un altre cercle i no tenen capacitat de decidir polítiques estratègiques
- Cercle base (antiga assemblea): està representat per totes les persones sòcies i és un espai d’indagació i de gestió emocional, i només excepcionalment de presa de decisions.
Actualment, la nostra estructura sociocràtica a El Roser la conformen 9 cercles polítics i 5 cercles operatius (subcercles).

Una escola oberta a la societat
Com a escola homologada volem situar-nos en el mapa educatiu per poder ser una opció per a aquelles famílies amb infants de 3 a 12 anys que creguin en la metodologia viva i activa com a forma d'aprenentatge. Vetllem i treballem per mantenir quotes assequibles que permetin l'accés a un ventall de la societat més ampli i divers, i ho fem assumint moltes tasques de la mateixa cooperativa (gestió econòmica, neteges, producció de materials pedagògics, manteniment d'espais, etc.) i duent a terme accions d'autogestió per aconseguir recursos.
La construcció de la sala polivalent ens permetrà, a la vegada, obrir-nos també al nostre entorn més proper i oferir-la per a usos comunitaris. Pensem en col·lectius i entitats que, com nosaltres, vulguin incidir en la transformació global de la societat, un dels nostres objectius de la cooperativa.
Aquest plantejament és fruit de la convicció que, com a cooperativa, formem part d’un ecosistema viu i ric, i que un canvi profund en la manera d’entendre les relacions humanes i amb el medi ambient només és possible fent xarxa amb altres col·lectius que comparteixen la nostra visió. En aquesta línia, ja hem començat a teixir aliances amb altres entitats, com ara la col·laboració amb la cooperativa Central Parc per a la posada en marxa d’horts escolars i horts comunitaris per a col·lectius en risc d’exclusió social.
Així, ens imaginem una sala on puguem fer:
- formacions per adults/es en temàtiques relacionades amb la criança, l’educació viva i activa, la permacultura, la gestió emocional...
- activitats extraescolars variades que posin l’accent en valors alineats amb la pedagogia viva: circ, aeris, màgia, dansa, teatre, música, anglès lúdic, jocs de taula, aikido, etc.
- tallers / xerrades de temes alineats amb els valors de la cooperativa
- espai per a reunions d'altres entitats del territori
- espai d'activitats culturals per a adults (cinefòrum, debats, sopars-tertúlia, cercles de dones/homes/mixtos)
- espai d'activitats interculturals i intergeneracionals
- mercats d’intercanvi de roba, jocs de taula, mobiliari petit.
Per últim, considerem la societat mateixa com un beneficiari del projecte, ja que creiem que destinar recursos en educació és una inversió que ens beneficia de manera col·lectiva.
L’any 2011 neix a Sant Joan Despí l'Associació Cultural i d'Acompanyament a la Criança El Roser com a espai de joc i aprenentatge basat en una metodologia pedagògica no directiva, activa i lliure adreçada a infants en edats compreses entre els 2 i els 6 anys. En paral·lel, promou accions divulgatives i de sensibilització social que contribueixen a difondre les bases del projecte.
A mesura que els nens i nenes d'El Roser van creixent, educadores i famílies ens comencem a plantejar donar continuïtat a l'etapa d'Infantil i crear un espai de Primària. En aquest procés el juny del 2016 trobem a Sant Boi la masia de Can Codina i s'hi sumen altres famílies provinents d’altres projectes similars del Baix Llobregat i Barcelonès (Kaleidoscopio, la Xauxa Xica, El Niu, el Tatanet) i després d’un estiu ple d’il·lusió, entusiasme i feina, molta feina, obrim les portes el 12 de setembre. Posteriorment, el febrer del 2017 ens constituïm en Cooperativa Integral El Roser.
Tot el que s’ha construït des d’aleshores ha estat fruit de la il·lusió i l’esforç de les famílies i de l’equip pedagògic que formen part de la cooperativa. Cobrir la piscina en tan sols dos dies per convertir-la en l’espai més important del pati de la nostra escoleta va ser una gran fita per a nosaltres i és, a la vegada, un clar exemple del que com a cooperativa podem arribar a fer.


La comunitat d'El Roser està formada actualment per 65 famílies que donen suport a la tasca diària dels 12 socis de treball, compromesos amb la tasca d'acompanyar, investigar i compartir experiències tant d'aprenentatge com de vida.
