Banco de Recursos para un consumo consciente y transformador

Finanziato il 30 / 05 / 2013
Co-finanziato
Ottenuto
€ 6.385
Minimo
€ 4.000
Ottimo
€ 5.600
193 Co-finanziatori
 • Collaborando € 10

  Reconeixement a la web

  El teu nom apareixerà a la llista de col·laboradors del CRIC + Rebràs el butlletí electrònic per entrar a formar part d'aquesta comunitat virtual de consumidors conscients que volem construir a través del banc de recursos

  > 52 Co-finanziatori
 • Collaborando € 20

  Documental "Tres historias y un vaso de leche"

  T'enviarem el documental en DVD "Tres historias y un vaso de leche", un recorregut pel model agroalimentari global a partir d'un consum tant quotidià com la llet + El teu nom apareixerà a la llista de col·laboradors del CRIC + Rebràs el butlletí electrònic del banc de recursos

  > 45 Co-finanziatori
 • Collaborando € 30

  4 revistes Opcions

  T'enviarem 4 números de la revista Opcions que ens demanis (números 9 al 41, excepte 15, 19, 23 i 24) + El teu nom apareixerà a la llista de col·laboradors del CRIC + Rebràs el butlletí electrònic del banc de recursos

  > 16 Co-finanziatori
 • Collaborando € 35

  Informe Cambio Global 2020/50

  T'enviarem l'informe que hem publicat recentment després de tres anys de feina "Consumo y Cambio Global España 2020/50" + El teu nom apareixerà a la llista de col·laboradors del CRIC + Rebràs el butlletí electrònic per entrar a formar part d'aquesta comunitat virtual de consumidors conscients que volem construir a través del banc de recursos

  > 17 Co-finanziatori
 • Collaborando € 50

  Subscripció-Regal a la revista Opcions

  Et regalem una subscripció anual a l'edició impresa de la revista (o si ja ets subscriptor/a pots regalar-la a qui vulguis) + El teu nom apareixerà a la llista de col·laboradors del CRIC + Rebràs el butlletí electrònic del banc de recursos

  > 22 Co-finanziatori
 • Collaborando € 80

  Col·lecció Opcions

  Et regalem una col·lecció sencera de la revista pels números que hem fet fins ara (números del 9 al 41, excepte 15, 19, 23 i 24) + Subscripció anual a la edició impresa de la revista (o si ja ets subscriptor/a pots regalar-la a qui vulguis) + El teu nom apareixerà a la llista de col·laboradors del CRIC + Rebràs el butlletí electrònic del banc de recursos

  > 09 Co-finanziatori
 • Collaborando € 200

  Xerrada / Taller

  Especialment indicat per a entitats: t'oferim una xerrada o taller (videoconferència si és lluny de Barcelona) en qüestions relacionades amb l'acció transformadora a través del consum. També es pot centrar l'activitat en fer un taller de mapeig col·laboratiu per l'empoderament comunitari a través dels mapes de la plataforma web + El teu nom (o de l'entitat) apareixerà destacada a la llista de col·laboradors del CRIC

  > 02 Co-finanziatori

Su questo progetto

Ajuda'ns a desenvolupar eines digitals per a facilitar canvis individuals i col·lectius en el model de consum!

Bisogni Compito Minimo Ottimo
Desenvolupament eines web
La posada en funcionament del Banc de Recursos requereix el treball tècnic de desenvolupament web. Aquesta feina ha estat encarregada a un tècnic web, que estarà fent la feina fins a finals de maig.
€ 2.000
Recerca i desenvolupament de continguts
Per a la posada en práctica de les eines web volem que hi hagi una bona quantitat de contingut a les diferents seccions del banc de recursos. Per això hem de dur a terme una recerca inicial, així com una edició d'articles, notícies i altres continguts (per exemple, s'han de migrar i revisar els continguts de la www.consumpedia.org a la nova plataforma). Aquesta feina també inclou el seguiment al desenvolupament web així com la coordinació del projecte dins la dinàmica col·lectiva de l'equip del CRIC.
€ 2.000
Xarxa de socis i col·laboradors
Per a garantir que el Banc de Recursos és una eina útil i alimentada per processos col·laboratius de creació de coneixement i informació, és important que el màxim de gent senti aquesta eina com a pròpia. Per això és important poder dedicar temps i recursos a establir una bona xarxa de socis i col·laboradors i garantir la viralitat i capil·laritat social de l'eina.
€ 900
Acte de presentació
Una vegada desenvolupades les eines web seria important dur a terme diferents actes de presentació que posin en comú la xarxa de socis i col·laboradors i serveixi d'inauguració de la plataforma. En aquesta partida comptem un acte de presentació a Barcelona. Es contempla la possibilitat d'incorporar un taller de mapeig col·laboratiu.
€ 700
Totale € 4.000 € 5.600
Imprescindibile
Aggiuntivo

Informazione generale

Ajuda'ns a desenvolupar eines virtuals per transformar el model de consum!

Volem inspirar-nos, visibilitzar, enxarxar-nos, donar respostes i, en definitiva, facilitar canvis tant personals com col·lectius en el model de consum, i volem fer-ho a través d’allò que millor sabem fer: posar a disposició de la gent informació i recursos pràctics.

Més de 2.000 iniciatives transformadores mapejades a nivell estatal; guies pràctiques de consum conscient per a diferents àmbits de la vida quotidiana; materials i recursos de sensibilització; espais de reflexió col·lectiva sobre el canvi social… Tot això es podrà trobar en el nou espai participatiu i de consulta en línia de la web d’Opcions.

Des del CRIC (Centre de Recerca i Informació en Consum), a través de la revista Opcions (www.opcions.org/revista), portem més d'11 anys investigant i fent xarxa per posar a disposició de tothom recursos pràctics per tal d’anar afavorint canvis en la manera en què consumim i satisfem necessitats, per avançar cap a maneres de viure més sostenibles i justes.

Fins ara el nostre principal mitjà per fer-ho ha estat la publicació de la revista en paper, i ara volem anar més enllà per fer arribar més lluny el nostre missatge, i per això oferirem informació i eines pràctiques i dinàmiques a través del món virtual.

Descrizione del progetto. Caratteristiche, punti di forza e peculiarità.

El banc de recursos serà una eina virtual (allotjada al web www.opcions.org) que estarà composada per quatre grans blocs:

1) El mapa col·laboratiu: un mapa amb una base de dades inicial de més de 2.000 iniciatives (i en creixement) a nivell estatal per tal de que tothom pugui trobar i aportar els recursos que necessita a prop de la seva localitat per dur a terme un consum conscient i transformador. Les diferents experiències estan classificades per àmbits de consum (alimentació, transport, llar, roba i complements...), i inclou tant empreses de productes i serveis, com iniciatives comunitàries, del tercer sector i de l’administració pública. Està pensat i dissenyat per ser una eina col·laborativa en la que entre tots i totes anem incorporant, valorant i connectant iniciatives útils i transformadores.

2) Les guies de consum: peix, turisme, oli d’oliva, mobles, fruita, iogurt... tota la informació que cal saber per a un consum sostenible en aquests i altres àmbits es podrà trobar a les guies de consum. La guia està organitzada per diferents àmbits de consum (alimentació, transport, llar, roba i complements...) i és una evolució de la Consumpedia (www.consumpedia.org). A més de la informació de productes i serveis es podran trobar altres articles de temàtiques diverses enfocades a facilitar canvis tant individuals com col·lectius en el model de consum (dels que han anat sortit a Opcions i també els que aniran sortint).

3) El directori de recursos de sensibilització/comunicació: vídeos, presentacions, materials educatius, informes, mitjans de comunicació, pàgines web... aquest apartat vol posar a disposició de la gent tot tipus d’eines per tal d’inspirar-nos i fer sonar més alt el nostre missatge de transformació social. I està pensat també per a què tothom que vulgui pugui aportar materials que cregui interessants.

4) Reflexions per al canvi: Té sentit que canviï jo el meu consum si els polítics no fan res al respecte? Quins són els límits per a l'expansió de les cooperatives de consum? Puc plantejar-me la jornada de 21 hores amb l'estructura actual del mercat laboral? Aquest espai pretén generar un punt de trobada on compartir visions, dubtes i propostes per al canvi social, tant des d'una perspectiva individual com des de l'acció col·lectiva.

Amb aquestes eines, juntament amb el blog i el facebook d’Opcions, pretenem generar un espai participatiu i de consulta de referència en l’àmbit del consum i els estils de vida transformadors; i així compartir tota la informació que rebem i generem, i al mateix temps volem també obrir les portes del CRIC i Opcions per a què puguin arribar més fàcilment suggeriments, iniciatives, comentaris... de persones interessades en avançar cap un canvi de model socioeconòmic i cultural.

Sabem que el món virtual bull d'iniciatives i plataformes molt afins a la nostra, i per això aquest banc de recursos pretén connectar i complementar totes aquestes altres plataformes germanes.

crowfounding-cast-colr.jpg

Motivazione e a chi si dirige il progetto

Aquest projecte pretén, en termes generals, fer avançar més ràpidament la nostra societat cap a un model de producció i consum que sigui satisfactori per les persones; que es regeixi per l'equitat i la democràcia; i que s'emmarqui dins dels límits ambientals que ens posa la naturalesa.

En allò més concret, aquest projecte pretén:

 • Crear un espai de referència i també participatiu on trobar tant recursos molt pràctics com materials per a la reflexió en el camp del consum conscient.

 • Facilitar la connexió i trobada entre usuaris individuals i també col·lectius per generi una comunitat virtual que reforci els processos de canvi tant personals com col·lectius.

 • Donar visibilitat a la gran quantitat d'alternatives socio-empresarials, comunitàries i públiques existents i aglutinar massa crítica.

Volem aprofitar el posicionament en xarxa, les bases de dades i l'experiència dels 11 anys d'Opcions per aglutinar la informació sobre alternatives al model econòmic majoritari. Crear una àgora per a totes les persones, empreses, administracions, moviments socials que caminem en una mateixa direcció i que no parem de créixer.

opcionsr.jpg

Obiettivi della campagna di crowdfunding

Amb aquesta campanya pretenem:

 • Aconseguir recursos econòmics per poder pagar una part dels costos d'implementació del projecte. Sense un mínim serà molt difícil poder dur-ho a terme.

 • Donar a conèixer i fer partícip a tota la gent interessada i motivada pel projecte, per a començar a construir ja aquesta comunitat virtual que volem.

 • L'òptim ens hauria de permetre, a més d'implementar les eines web, fer actes de presentació i sessions de mapeig col·laboratiu per a què la gent es faci seu projecte.

img-3610r.jpg

Esperienza previa e team

El Centre de Recerca i Informació en Consum (http://opcions.org/cric) és una associació sense ànim de lucre, independent de qualsevol altra entitat pública o privada. Va néixer a Barcelona, el 1996, d'unes quantes persones que ens preguntàvem si les repercussions del nostre consum podien ser contradictòries amb les nostres idees. Avui tenim clar que la sostenibilitat del planeta, una societat més igualitària i una vida més plena passen per abandonar la societat de consum. El CRIC és pioner a l'Estat en aquest camp de recerca i d'informació.

Hi treballem a temps parcial mitja dotzena de persones que ens hi dediquem perquè ens motiva com a projecte vital, i tenim diversos amics i amigues col·laboradors que ens ajuden amb molts cops de mà. De fet, aquest compta tant amb feina remunerada com amb feina voluntària.

Difonem les nostres idees i coneixements principalment a través de la revista Opcions, de xerrades i del web Consumpedia. Hem fet algun material audiovisual i hem participat en una obra de teatre sobre el consum i el temps en les nostres vides. També fem materials de difusió i projectes de recerca per a altres entitats; en especial ressaltem una recerca científica de gran abast que hem coordinat amb diversos investigadors durant dos anys sobre consum i canvi global.

41-portadaopciones-cast-72br.jpg

Impegno sociale